Moni on varmasti kuullut jojo-efektistä. Liikuntaa harrastetaan jonkin aikaa ja sen jälkeen into lopahtaa, kunnes aloitetaan uudestaan. Tämän on-off-kierron vaikutusta käsitellään tämän päivän tekstissä.

Jojoilusta puhuttaessa kyse on yleensä toistuvasta kierrosta, jossa keinolla X pudotetaan painoa, jonka jälkeen panostus painonpudotukseen vähenee tai loppuu, jolloin paino nousee taas. Painon paluun syy ei yleensä ole tavassa, jolla paino on pudotettu, vaan tavan ylläpidettävyydessä (1). Toisin sanoen, kaikki ruoan ja liikunnan yhdistelmät, joissa saatu energia on pienempi kuin kulutettu, toimivat. On-off-jojoilun syynä on enemmänkin se, että tehdystä muutoksesta ei saada pysyvää, vaan intensiivisen liikunta- tai dieettijakson jälkeen palataan takaisin normaaliin, jolloin kulutus ei enää välttämättä katakaan ruoasta saatua energiamäärää. Tästä syystä erilaisilla dramaattisilla kitudieeteillä ja rankoilla treeniohjelmilla on vaikea saavuttaa pysyviä muutoksia.
Erään suomalaistutkimuksen mukaan vain 6% painoa pudottaneista onnistui pitämään painon vähintään 5% lähtötasoa alempana painonpudotuksen jälkeen (2). Jojoilun ja nopean, dramaattisen ratkaisun sijaan olisikin suositeltavaa lähestyä painon pudotusta ja liikuntatottumusten parantamista asteittaisten elämäntapamuutosten ja pitkäkestoisen työn kautta (1). Omaa terveyttä voi ajatella talona: Jos talon kunto on laskenut kymmenen vuoden aikana, ei sen korjaaminen todennäköisesti onnistu viikossa, vaan sen eteen täytyy tehdä pitkäjänteisesti työtä.
Toisessa pitkäaikaistutkimuksessa (3) todettiin, että vaikka laskeneen painon säilyttäminen on monen tekijän summa, on vähäinen dieettaaminen painon uudelleennousua edesauttava tekijä.
Jojoilun toimimattomuus perustuu siis psykologiaan. Alun perin dieettaamaan tai treenaamaan puskenut motivaatio hiipuu ja vanhat tavat palaavat. Joissain tapauksissa vanhojen tapojen palatessa pudotettu paino palaa entistä suurempana (1).
Eli mitä oppeja tästä voi ottaa omaan on-off-käyttäytymiseen? Sen sijaan, että lähtee etsimään suuria muutoksia nopeasti, kannattaa panostaa oman elämänlaadun parantamiseen mielekkäiden ja maltillisten muutosten kautta. Päivittäisillä hyvillä ja joustavilla valinnoilla on kauaskantoiset vaikutukset omaan hyvinvointiin. Kuulostaa tylsältä ja ylikäytetyltä, mutta palkitsee loppujen lopuksi.
Tehdään siis hyviä valintoja ja ollaan joustavia. Lopetetaan taikatemppujen perässä juokseminen ja etsitään positiivisen asenteen kautta hyviä elämäntapoja.
Pysytään liikkeessä.
Pekko,
Valtti Training -valmentaja
P.S. Jos et ole vielä liikkeessä, niin lähde rauhallisesti liikkeelle.
Lähteet:
1. Amigo, I. & Fernández, C. Effects of diets and their role in weight control. 2007. Psychology, Health & Medicine. Luettavissa: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13548500600621545?casa_token=nLQhJdPMREQAAAAA%3AoNlt33FcNCBCHuL-UELoayjWOcFrgheYxGZ9BsNIQLI0TSIOf9B7m7ZhQfAryrSLrVqpx13wstv-kw
2. Sarlio-Lähteenkorva, S., Rissanen, A. & Kaprio, J. A descriptive study of weight loss maintenance: 6 and 15 year follow-up of initially overweight adults. 2000. International Journal of Obesity Related Metabolic Disorders. Luettavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10702760/
3. Vogels, N., Diepvens, K. & Westerterp-Plantenga, M. Predictors of long-term weight maintenance. 2005. Obesity Research. Luettavissa: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2005.268